На приложението Намери своето лекарство, което разработихме заедно с БАТЕЛ, до този

...
На приложението Намери своето лекарство, което разработихме заедно с БАТЕЛ, до този
Коментари Харесай

Не е ясно колко са нерегламентираните онлайн канали за лекарства с рецепта

" На приложението  " Намери своето лекарство ", което разработихме дружно с БАТЕЛ, до този миг са получени малко над 800 сигнали от цялата страна за 10 дни. 

Най доста са сигналите от огромните градове – Варна, Пловдив, София. Прави усещане, че най-много сигнали се подават за лекарствени артикули, които са с краткотрайно прекратен импорт, и за които има подадени уведомления към Изпълнителната организация по медикаментите, каза за БНР Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти. 

За БНР Маринкова заяви и кои са най-често са сигнализираните изчезнали лекарствени артикули:

-  Антиревматично лекарство, чийто импорт е прекратен през ноември предходната година без информация по кое време ще бъде обновен

- Лекарствен артикул за терапия на щитовидната жлеза, чийто собственик на позволение за приложимост е уведомил контролните органи на 5 март 2024 за индустриален проблем и няма информация, по кое време ще бъдат възобновени доставките

- Още два лекарствени продукта, потискащи синтезата на тиреоидните хормони, които евентуално поемат свръх търсенето поради непредвиденото спиране на доставките на първото

- Лекарствен продукт за епилепсия, за който е прекратен вносът от януари до април тази година.

- Още един антиепилептик, който е с прекратен импорт от 27 февруари до края на март 2024

- Сигнали за медикаменти, които са с трайно прекратен импорт и техният сбор е 25.

Всички тези пациенти са осведомени от нашия екип за неналичието на лекарствения артикул и им е дадена рекомендация да се съветват оптимално бързо с лекуващите си лекари.

В 47% от сигналите сме съумели да спомагаме, защото търсените лекарствени артикули са налични, заяви още Боряна Маринкова. 

Българската асоциация за развиване на паралелната търговия и Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти показаха преди седмица съвместното първо мобилно приложение в помощ на пациентите в България - " Намери своето лекарство ".

 Мобилното приложение „ Намери своето лекарство “ може да бъде изтеглено гратис от Гугъл Play за Android устройства и от App Store за Apple.

" Подаването на сигнал в приложението изисква попълването единствено на 3 полета, а времето, належащо за това, е по-малко от 1 минута. В рамките на 48 часа пациентът ще получава подробен отговор за статуса на търсеното лекарство. В полето за лекарството то може да се изпише и на български, и на латиница, само че не може да се снимат рецепти и да се пращат, най-важното е да има телефон за противоположна връзка с подалия сигнал. Целта да научим от него за дозата, какво количество от медикамента му трябват, под каква форма и за какъв интервал от време е изписана рецептата. 

Практиката демонстрира, че в рамките на до 12 часа ние съумяваме да дадем отговор на пациента. 

Работим с над 700 аптеки, както самостоятелни, по този начин и вериги. Това значи, че в случай че продуктът е разполагаем, ще можем да предоставим бързо информация за обектите, в които пациентът може да го открие. Тогава звъним на пациента, с цел да може оптимално скоро да се съветва със своя доктор, ако го няма медикамента, лекарят да му каже с какво да го размени “, разясни Боряна Маринкова.

Маринкова акцентира, че те нямат право да оферират на пациента заместващо лекарство. 

Друг огромен проблем у нас, с изключение на изчезналите медикаменти, е изкривената лекарствена приложимост:

" Ние се борим против тревожните данни за изкривена лекарствена приложимост - пациентите прибягват да самолечение, до неточни източници на разпределяне на медикаменти през незаконни канали. Има доста сайтове и платформи, в които се продават медикаменти с рецепта, по лекарско наставление, медикаменти, които са контрабанден внос във България. Лекарства, които нямат позволение за приложимост в България, за чиято лекарствена сигурност никой не дава отговор, заяви за БНР Боряна Маринкова.

" Няма данни какъв брой са тези случаи, само че знаем, че това се прави и има големи нерегламентирани бизнес модели, които разчитат на компликациите на хората. Вместо да търсят в интернет, дано хората подадат сигнала към нас с новото приложение.

На второ място - в България е неразрешено да се продават лекарство по лекарско наставление от Интернет. Не купувайте медикаментите с рецепта онлайн, тъй като единственият индивид, който би му го продал, е нелегално настоящ индивид.  

Има електронни аптеки, които продават медикаменти без рецепта и това е разрешено от закона. 

Всички аптеки, които имат електронни платформи и уеб сайтове пишат: " Този лекарствен артикул не може д бъде закупен онлайн, тъй като той е по лекарско наставление ". 

Като член на Българската асоциация за верификация на медикаментите, мога да кажа, че всяко лекарство, което не е в аптека или болница, е подправено лекарство. След като някой дръзва да го продава онлайн, той е нарушил и други правила. 

Не се знае какъв е източникът на това лекарство, а когато е контрабандно импортирано у нас, е неразрешено в България. Това носи големи опасности за самия пациент, тъй като той не знае кой носи отговорност за неговата лекарствена сигурност, може въобще да не е лекарство, може да е отрова, добави още Маринкова

В 41% от случаите, докладвани като дефицит, продуктът в действителност е разполагаем, а повода пациентът да не го открие в своята аптека, е по-скоро от логистичен темперамент. От края на 2018 г. БАРПТЛ обслужват лична платформа за пациентски сигнали, като досега са получили над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно прекратен импорт, 23% - с краткотрайно прекратен подобен, 9% са за нерегистрирани артикули, а 5% са за болнични такива, които няма по какъв начин да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 медикаменти са изтеглени от българския пазар за интервала от 2014 до 2023 година

По думите на Маринкова последните години сме станали очевидци на социална неуравновесеност за дефицитът на медикаменти. 

" Той съществува, само че той не визира единствено една група пациенти или единствено една страна. От информацията и на ИАЛ се видя да вземем за пример, че инсулин в България има, той е разполагаем на българските пациенти. В момента няма сигнали за дефицит на инсулин. 

Защо бяха нужни тези стресиращи и противозаконни по отношение на европейското законодателство забрани за експорт на инсулин? Какъв проблем взеха решение те и какви биха били последващите дейности на управляващите? Ние очакваме здравните управляващи да стъпват на справедлива информация, за което сме отсреща да им спомагаме, добави Маринкова. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР